Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar wat doet die precies en waarom is het handig om er wel eentje in te schakelen.

Wat is eigenlijk een aankoopmakelaar?

Voordat we dieper ingaan op wat een aankoopmakelaar doet, wordt eerst uitgelegd wat het beroep inhoudt. Een aankoopmakelaar is iemand die je helpt om een passende woning te vinden die aan uw wensen voldoet. Daarnaast helpen ze je met bezichtigingen door kritische vragen te stellen aan de verkoper van de woning. Daarnaast helpt de makelaar je onderhandelen over de vraagprijs. Kort gezegd helpt deze soort makelaar met het vinden van de ideale woning voor de juiste prijs.

De stappen waarmee een aankoopmakelaar je helpt

Type woning : Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat deze makelaar goed weet waar je naar opzoek bent. Hoeveel slaapkamers, wil je een grote tuin of juist heel klein. Zo weet hij goed waar die naar opzoek moet.

Budget: Ook is het goed als jezelf van tevoren weet hoeveel geld je zelf inbrengen hebt. Laat dit ook meteen checken bij de bank. Hierdoor heeft de aankoopmakelaar een goed beeld van hoe hoog je bestedingsbedrag is.

Huisbezichtingen: Als je aankoopmakelaar eenmaal weet waar je naar opzoek bent gaan wij gericht voor u opzoek. Het voordeel van een de makelaar is dat die er veel verstand van hebben en dus met een kritische en neutrale blik ernaar kijkt.

Onderhandelen over de kosten

Meestal is er een verkooprijs maar eigenlijk moet je dat meer zien als een richtprijs. Vaak is er nog wel ruimte om nog iets ervan af te halen. Hiervoor is een aankoopmakelaar handig dit komt omdat zij precies weten hoe ze op een professionele manier kunnen onderhandelen.

De kosten:

De meeste aankoopmakelaars hebben niet een vast tarief dit kan schommelen tussen de duizend en vijfduizend. Je hebt ook aankoopmakelaars die een ander werkwijze hanteren. Ze verdienen geld door middel van een vast percentage van de definitieve aankoopprijs. Het voordeel hiervan is dat de aankoopmakelaar extra zijn best gaat doen om te onderhandelen over de aankoopprijs. Dit is zowel gunstig voor u als voor de hem.

Let op de volgende dingen als je een aankoopmakelaar uitzoekt.

  • Is hij/zij in bezit van een diploma?
  • Hoelang heeft hij/zij al ervaring?
  • Maak een afspraak met de makelaar
  • Welke werkwijze hanteert de makelaar

Zo weet jij wat je kan verwachten en de makelaar ook. Wij hebben tevens nog eens 3 tips om optimaal gebruik te maken van een aankoopmakelaar.