IMMO Blogberichten Makelaar

Wie betaalt de makelaar eigenlijk?

 

De makelaars die de verkoper en de koper vertegenwoordigen, delen een commissie (meestal 5-6% van de aankoopprijs van het huis) bij het sluiten van de koopovereenkomst. Het concept van wie de commissie betaalt is een lastig om uit te leggen. Het is dan ook geen verrassing dat sommige makelaars het proberen te vereenvoudigen door de koper te vertellen dat de verkoper de kosten dekt. Dat is echter niet helemaal waar. Wie betaalt er wat? Tijd om daar achter te komen!

 

Wie betaalt de rekening?

Terwijl de betaling technisch gezien door de verkoper wordt betaald, komt dit bedrag van het geld dat de koper aan de verkoper betaalt. Het is niet ongewoon dat verkopers deze commissies betalen door ze te verdisconteren in de initiële noteringsprijs. Kopers betalen in wezen de rekening voor deze commissies als het tijd is om te sluiten. Dit bedrag wat er wordt betaald noemen we ook wel de makelaarscourtage. De makelaarscourtage is het bedrag dat aan de makelaar betaald wordt voor het verlenen van zijn diensten. Deze courtage zal vaak pas worden betaald wanneer de makelaar de woning daadwerkelijk verkocht of aangekocht heeft. De betaling zal plaatsvinden ten tijde van de overdracht bij de notaris. Er zijn verschillende manieren waarop de makelaarscourtage wordt bepaald. Het is mogelijk dat het gaat om een percentage van de koopsom, maar het kan ook gaan om een vast bedrag wat in een keer moet worden betaald.

 

De gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar is € 3.287. Dit volgt ook wel uit een recentelijk onderzoek van de NVM. Bij de aankoop van een woning zal de een koper in staat worden gesteld om te kiezen voor een aankoopmakelaar. De gemiddelde courtage bij aankoop van een woning is € 2.431 De kosten voor een verkoopmakelaar zullen door de verkoper worden betaald, de kosten voor een aankoopmakelaar zullen door de koper worden betaald. Deze kosten (makelaarscourtage) vallen buiten de kosten die de koper op zich moet nemen. Je ziet dus dat het wat minder makkelijk is dan je in eerste instantie zou denken.

 

Wat dekken deze kosten?

Terwijl veel van de huidige kopers vaak de voorkeur geven aan het zelf doen van onderzoeken, besluiten anderen om samen te werken met een makelaar om een huis te vinden. Voor degenen die ervoor kiezen om te werken met een traditionele makelaar, zullen ze ontdekken dat hun makelaar het grootste deel van hun tijd bezig is met het uitzoeken van huis aanbiedingen, het rijden naar de huizen en met het doen van prijsanalyse om hen te helpen betere aanbiedingen te maken. Zodra de koper het aanbod heeft aanvaard zal de makelaar hun tijd besteden om te helpen bij de inspecties en taxaties. Ook zijn ze er voor je voor de reparatiekosten, het afsluitende papierwerk en met de boekhouding (de makelaar is verantwoordelijk voor het onderhoud van de financiële rekening gebruikt om inspecteurs en taxateurs te betalen).