IMMO Blogberichten

Het verschil tussen een taxateur en een makelaar

 

Wanneer je besluit om jouw woning te verkopen of wanneer je juist op zoek bent naar een nieuwe woning zal je de termen taxateur en makelaar voorbij zien komen. Lang niet iedereen weet wat het verschil is tussen deze personen. Sommige mensen denken zelfs dat ze hetzelfde doen. In dit artikel zullen wij je precies laten zien wat dit voor personen zijn en wat de verschillen precies zijn.

 

Wat is een makelaar?

Makelaars helpen klanten bij het kopen of verkopen van commercieel of residentieel vastgoed. Deze makelaars werken meestal voor een makelaarskantoor, die een vergunning heeft om vastgoed aan te kopen. Sommige mensen zijn zelfstandig makelaar, maar de voorkeur gaat toch uit voor het werken onder een zogeheten makelaardij. Degenen die werken als makelaar verdienen commissie voor de panden die ze verkopen. Afhankelijk van de transactie kunnen makelaars de koper of de verkoper vertegenwoordigen. Velen zijn gespecialiseerd in een specifieke kant van onroerend goed. Een makelaar werkt nauw samen met klanten om te bepalen wat ze willen realiseren en hoeveel ze bereid (of in staat) zijn om te besteden. De agent kan coördineren met de hypotheekverstrekker om ervoor te zorgen dat de koper het vermogen heeft voor de aankoop.

 

En wat is een taxateur dan precies?

Een onroerend goed taxateur onderzoekt nauwkeurig het onroerend goed om de waarde ervan te bepalen op het moment van verkoop of ontwikkeling. Om de marktwaarde te bepalen, inspecteert de onroerend goed taxateur elk object fysiek en verzamelt de volgende gegevens:

 

  • Metingen van alle structuren
  • Foto’s van het interieur en het exterieur van het pand
  • Informatie over het beoogde gebruik van de woning
  • Informatie over de architectonische kwaliteit van alle gebouwen
  • Eigenschapskenmerken die de waarde kunnen beïnvloeden (zoals de aanwezigheid van een drukke weg)

 

De taxateur moet ook de huidige marktomstandigheden in de geografische regio van het onroerend nauwkeurig onderzoeken. Dit kan een analyse omvatten van “vergelijkingspunten” of soortgelijke objecten in het gebied die recentelijk zijn verkocht en waarvan wordt aangenomen dat ze dicht bij de waarde van het betreffende object liggen. De taxateur is verantwoordelijk voor het verifiëren van eventuele juridische beschrijvingen van het onroerend goed in het openbaar.

 

Het belangrijkste verschil tussen makelaars en taxateurs

Makelaars en taxateurs verzamelen en onderzoeken vaak vergelijkbare informatie. Taxateurs hebben toegang tot openbare registers. Echter ligt het belangrijkste verschil niet in de informatie die ze verzamelen, maar in de manier waarop ze die gebruiken. Makelaars beloven de belangen van hun klanten te behartigen. Ze willen de best mogelijke service voor hun klanten bieden en zullen hiervoor de verzamelde marktinformatie hiervoor gebruiken. Taxateurs zijn onafhankelijk en niet gericht op de klant zelf. Ondanks het onderzoeken van soortgelijke dossiers, kunnen makelaars en taxateurs tot verschillende conclusies komen. Dit komt dan puur omdat hun doelstellingen en perspectieven aanzienlijk verschillen op basis van de aard van hun interacties met klanten. Denk hier bijvoorbeeld aan de waarde van een bepaald pand. Er zit dus een wezenlijk verschil tussen beide partijen.