IMMO Vrijwilligeveilingalmere

Vrijwillige veiling

De roep om transparantie tijdens het biedproces neemt hand over hand toe. Wij zijn als makelaar gehouden het belang van onze opdrachtgever (hoogste prijs en beste voorwaarden) te dienen maar begrijpen de roep om transparantie.

Om een mogelijkheid te bieden om transparantie in het biedingsproces te brengen heeft IMMO het volgende bedacht;

Hoe werkt het huis veilen op vrijwillige basis in Almere?

Kennismaking en woningopname

Tijdens een persoonlijke gesprek leggen wij stap voor stap uit hoe de vrijwillige veiling werkt en bepalen we in overleg de startprijs van de woning. Dit is het bedrag waarbij de veiling zal starten. De kopers die belangstelling hebben kunnen alleen boven dit bedrag bieden en dit is het bedrag waarover de koper de veilingkosten betaalt.

Prijs bepalen

Bij een vrijwillige veiling betaalt de koper een veilingvergoeding tot 2% van de startprijs van de woning. De koper kan dit bedrag meenemen in zijn hypotheek. Bij het bieden op de woning staat deze veilingfee vermeld en wordt automatisch opgeteld bij het bod en komt zodoende niet als een verrassing voor de koper.

Verkoopklaar maken

Goede informatie is belangrijk; In deze fase vullen we alle benodigde formulieren in, leggen we de opdracht vast en helpen we u, indien nodig, het verplichte energielabel aan te vragen en doen we juridisch en kadastraal onderzoek en wordt de verkooptekst gemaakt.

Promotie huis

Uw woning wordt op Funda en op onze website geplaatst, inclusief foto's, omschrijving van de woning en plattegronden. Kopers die belangstelling hebben kunnen na registratie ook de kadastrale kaart, energielabel, lijst van zaken en vragenlijst bekijken en downloaden. Daarnaast wordt uw woning op sociale media geplaatst, waaronder Instagram en Facebook. We plaatsen ook een te koop bord bij uw huis met de mededeling dat de verkoop via vrijwillige veiling verloopt.

Kijkmomenten

Wij plannen een aantal kijkmomenten per veiling, deze worden strategisch gepland om zoveel mogelijk geïnteresseerden naar uw huis te laten kijken. Op onze website worden de momenten duidelijk aangekondigd. Alleen potentiële kopers die zijn geregistreerd en hebben bezichtigd kunnen een bod plaatsen.

Start verkoopproces en eenmalig bod in Fase 1

Gedurende een vooraf vastgestelde periode kan de woning worden bezichtigd en kan er na registratie via de veilingsite, een eenmalig bod worden gedaan. Als dit bod door de verkoper wordt geaccepteerd zal de rest van het verkoop en veilingproces worden stopgezet. Als er geen gunning plaatsvindt volgt na Fase 1, Fase 2; het transparante bieden door geregistreerde kandidaten via een zichtbare veiling op www.immo.nl.

Fase 2, de transparante online veiling

Het 48-uurs veilingsproces wordt online gedaan. Kopers kunnen na registratie een bod uitbrengen op de woning. Ook bieders die in Fase 1 een eenmalig bod hebben geplaatst dat niet is geaccepteerd kunnen (weer) meebieden. U kunt als verkopende partij ook deze biedingen volgen. De kopers die geboden hebben krijgen per email te weten wanneer hun bod wordt overboden en kunnen besluiten nog een bod te plaatsen. Het proces van bieden is volledig transparant en het is voor iedereen zichtbaar hoelang de veiling nog duurt. Naast de prijs wordt ook gevraagd om de voorwaarden erbij te vermelden zoals bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering en de bieder mag zijn bod motiveren. Er loopt een veilingklok die op het afgesproken tijdstip afloopt. De veiling is dan gesloten tenzij iemand in de laatste 15 minuten voordat de veiling afloopt nog een bod uitbrengt. In dat geval wordt de veiling met 15 minuten verlengd en heeft iedereen nog de gelegenheid om het bod aan te passen.

Gunning verkoper

De veiling vindt plaats onder voorbehoud van gunning verkoper. De verkoper zal na het sluiten van de veiling een keuze maken voor welke koper hij kiest. Dit hoeft dus niet per definitie het hoogste bod te zijn, maar kan dus ook een lagere bieding zijn met gunstigere voorwaarden.

Koopovereenkomst

De makelaar stelt de koopovereenkomst op. De koper en verkoper ondertekenen de koopovereenkomst. Het verkoopproces heeft ongeveer een maand geduurd en het huis is op een eerlijke en transparante manier tegen de beste voorwaarden voor de verkoper verkocht. De koopovereenkomst wordt doorgestuurd naar de notaris ter voorbereiding van de overdracht.

Hoe werkt de veiling van een huis in Almere voor de koper?

Als u interesse heeft in een huis kunt u zich bij ons aanmelden om mee te doen aan de veiling van een huis in Almere. Wij zullen uw gegevens vertrouwelijk behandelen. De biedingen worden gedaan onder vermelding van een zelf gekozen gebruikersnaam, op deze manier kunt u dus anoniem blijven. Elke bieding is zichtbaar, dit zorgt voor meer transparantie. Als bieder kunt u ook voorbehouden en koopmotivatie toevoegen, deze zijn uitsluitend zichtbaar voor de verkoper en makelaar.
Het is een echte veiling, dat betekent dat u ook overboden kunt worden. Ook kunt u zelf overbieden. Tijdens een veiling is het uiteraard mogelijk om vaker te bieden, als u zelf het hoogste bod heeft dan kunt u zichzelf niet overbieden. Per mail wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van het biedproces.

Gedurende de eerste fase (tijdens de bezichtigingenfase en vóór de veiling) kan een geregistreerde bieder eenmalig een bod uitbrengen, waardoor bij acceptatie door verkoper het hele proces tussentijds beëindigd wordt. 

Als dit bod niet wordt geaccepteerd en overgegaan wordt op online transparant veilen kan de geregistreerde bieder weer meebieden op www.immo.nl

Wilt u een huis veilen in Almere?