Hoe werkt een verkoopmakelaar

Hoe werkt een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar begeleidt de verkoop van je woning van A tot Z. Of van H tot Z, afhankelijk van welke taken je zelf onder je hoede neemt. Dat begint op het moment dat jij je woning in de verkoop wilt zetten. Nog voordat hij bij je langs is geweest, doet de verkoopmakelaar vooronderzoek.

Het begint met de opname van uw woning door de makelaar. makelaar/taxateur. Daarna is een belangrijke taak van de verkoopmakelaar het vaststellen van de waarde en het vraagprijsadvies. Als verkoper heb je natuurlijk het laatste woord, maar het is aan te raden het objectieve advies van de verkoopmakelaar te volgen. Jouw verkoopmakelaar kijkt naar kadastrale gegevens, juridische aspecten, kengetallen en overige kenmerken en voert dit in bij de woningpresentatie.

De makelaar zorgt vervolgens voor een uitstekende presentatie van je woning op funda en de andere belangrijke woningsites. Geïnteresseerden kunnen een bezichtiging van je huis aanvragen. Jouw verkoopmakelaar geeft dit aan je door en jij begeleidt de bezichtigingen.

Wordt er een bod gedaan, dan komt de volgende taak van de verkoopmakelaar: het onderhandelen over de prijs van het huis. In de praktijk blijkt dit vaak een heikel punt en hier kan een goede makelaar duizenden euro’s verschil uitmaken. Bij overeenstemming maakt jouw makelaar de koopovereenkomst op voor de verkoop van jouw woonhuis.

De voordelen van een verkoopmakelaar

Nuchtere kijk op je huis

Een verkoopmakelaar heeft geen band met het huis en zal kritisch zijn als het aankomt op het beoordelen van de kwaliteit ervan, en dus ook bij het schatten van de waarde van de woning. Hij zal de verkoopprijs dan ook nooit te hoog inschatten waardoor je huis eventueel te lang te koop zou blijven staan. Hij zal daarentegen een realistische vraagprijs voorop stellen waarbij een goede verhouding tussen waarde en prijs in acht wordt genomen.

Professioneel onderhandelaar die verkoopmakelaar!

Een verkoopmakelaar is professioneel met de verkoop van huizen bezig en is daardoor een sterk onderhandelaar. Wie op eigen houtje zijn huis probeert te verkopen, is misschien te zwak of te onzeker in het onderhandelen. Bovendien mis je als verkoper de ervaring en de handigheid van een makelaar. De verkoopmakelaar kan op het vlak van onderhandelingen een sterke positie innemen, waardoor je een betere kans maakt om je woning met succes te verkopen.

Huis sneller verkocht

Een makelaar beschikt vaak over een uitgebreid netwerk van collega’s, kennissen en vrienden in de wereld van het vastgoed. Dit kan helpen om de aanbieding van jouw woning te verspreiden bij andere verkoopmakelaars uit zijn netwerk, op websites en via mondopmondreclame. Hierdoor maakt je huis een grotere kans om sneller verkocht te worden.

Benieuwd wat onze makelaars kunnen?