Waar kijkt een makelaar bij taxatie

Waar kijkt een makelaar naar bij taxatie

Ook dit jaar zullen er een hele hoop mensen zijn die hun woning willen verkopen. Voordat je een woning van de hand kunt doen is het belangrijk om een taxatie te laten uitvoeren door een makelaar. Middels deze taxatie zal je de vraagprijs kunnen bepalen voor de verkoop van jouw woning. In dit artikel zullen wij je kort laten zien waar een een makelaar naar kijkt bij het uitvoeren van een taxatie. Benieuwd waar je zelf op moet letten bij een makelaar taxatie? Lees onze blog hierover!

Waar let de makelaar op?

Het eerste waar de makelaar naar kijkt bij de taxatie is het pand zelf. Voor het opstellen van de waarde van het pand zal de taxateur de oudere taxatierapporten erbij halen. Deze zijn er namelijk om een algemeen beeld te geven voor de waarde van de woning. Is dit gedaan dan gaan ze verder met de rest van de woning. Ze kijken onder andere naar de zaken die de waarde kunnen vergroten van het pand. Dit zullen voornamelijk de duurzame investeringen zoals zonnepanelen of een warmtepomp zijn. Ook een aanbouw of een dakkapel is aanzienlijk in staat om de waarde van het pand te verhogen. Het bezoek van de taxateur zal niet zo heel lang duren, het duurt veel korter dan de meeste mensen in eerste instantie hadden gedacht. 

Is de taxateur klaar met het bekijken van het huis zal hij met jou in gesprek gaan om de bijzaken te bepreken. Er wordt hier gekeken naar de isolatie in de woning en naar de energiewaarden. Met behulp van deze informatie zal het opstellen van een vraagprijs echt niet zo lastig zijn. Het laten uitvoeren van een taxatie is dan ook een must voor de mensen die hun woning willen verkopen, het zorgt er namelijk voor dat je een beeld krijgt waar je aan kunt denken. Kies altijd voor een professioneel kantoor als je de taxatie goed wilt laten uitvoeren. 

Indien je meer informatie zou willen over het taxeren van een huis, wij hebben via Funda nog eventueel een aanvullende uitleg.