02 mrt 3 tips om optimaal gebruik te maken van een aankoopmakelaar
Het inhuren van een aankoopmakelaar is een belangrijke beslissing bij de aankoop van een huis. Waar let jij op bij het kiezen van je aankoopmakelaar? In het volgende artikel geven we je 3 tips zodat jij de perfecte aankoopmakelaar krijgt die bij je past!
Tip 1: Lees de voorwaarden van de aankoopmakelaar
Kijk goed naar de voorwaarden van bemiddeling voordat je met een aankoopmakelaar in gaat schakelen. De prijzen die makelaars voor aankoopservice rekenen, verschillen heel erg van elkaar. De ene makelaar rekent een percentage van de aankoopprijs, de andere makelaar werkt met vaste tarieven, van rond de 1.000 euro tot duizenden euro’s. De ene makelaar gaat actief op zoek in zijn netwerk en helpt je bij alle stappen in het aankoopproces. Denk aan het bezichtigen van de woningen, het bepalen van de strategie voor onder handelen, het regelen van een bouwtechnische keuring en het afsluiten van de koopovereenkomst. Verschillende aankoopmakelaars komen pas in actie bij een tweede bezichtiging van een woning. Houd er rekening mee dat het weer intrekken van een opdracht op enig moment eveneens tot extra kosten kan leiden. Een makelaar mag bijvoorbeeld voor de voor jou gevoerde, mislukte onderhandelingen geld vragen.
Tip 2: Wees alert op je aankoop
Een goede aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je niet blind, dus zonder voorbehoud van financiering of een technische keuring, een woning koopt. De huizenmarkt zo onrustig dat je soms bewust even op de rem moet trappen. Er komen geregeld klanten die meteen een bod uitbrengen op het eerste huis/appartement dat ze tegenkomen en kunnen bezichtigen. Het is belangrijk om goed op te letten of de genoteerde werkzaamheden wel daadwerkelijk uitgevoerd zijn, want het is niet de bedoeling dat je er ineens achter komt dat er nog iets mis is met de woning en dat je daar pas achter komt op het moment dat je al in de woning bent gaan wonen. Als je erachter komt dat er iets mis is, kan je beter doorzoeken naar iets wat wel echt goed is, dan dat je het eerste beste huis gaat kopen.
Tip 3: Let op de vraagprijs!
Volgens branchevereniging Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. makelaar/taxateur is het niet zo dat een aankoopmakelaar je altijd moet afraden boven de vraagprijs te bieden. Maar hij moet je er wel op wijzen wat de reële waarde is van een woning. Omdat de huizenprijzen snel stijgen, liggen die waarden vaak veel lager dan de vraagprijzen. Ook moet hij je waarschuwen dat je problemen kunt krijgen bij het rond krijgen van de financiering, als je de woning voor een bedrag boven de vraagprijs koopt. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk met de vaak lagere taxatiewaarde voor de bepaling van de hypotheekhoogte. Je moet dan het verschil tussen taxatiewaarde en aankoopprijs zelf financieren. De aankoopmakelaar heeft een belang om je voor zo’n financiële verassing te behoeden. Het is een namelijk een deuk in de reputatie van de aankoopmakelaar als de koop niet doorgaat omdat jij de financiering niet rond krijgt.
Maar wat doet een aankoopmakelaar nou precies? Hier hebben wij ook nog een blog over geschreven!
Vorige blogberichten:
Dennis Teinveld is makelaar in hart en nieren. Zijn twee grote passies – IT en sociaal contact – komen in dit vak samen. Naast de makelaarsactiviteiten berusten zijn taken vooral op het maken van nieuwsbrieven en brochures, websitebeheer en marketing-uitingen. Dat laatste komt bijvoorbeeld tot uiting in de modernisering van het kantoor. “Wanneer mensen ons kantoor instappen, wil ik hen een warm gevoel geven.”