IMMO blog 4 punten waar je rekening mee moet houden met het kopen van een huis

4 tips voor een huisaankoop

Het kopen van een woning is voor veel meeste mensen een erg belangrijke stap in hun leven. Na de aankoop hebben zij eindelijk een plekje om een geheel eigen bestaan op te bouwen. Iedereen heeft een bepaald beeld voor ogen als hij of zij denkt aan een droomhuis. Echter komt er een ding wel overeen, dit is dat er bepaalde stappen zijn die je zal moeten doorlopen om een huis aan te schaffen. Wij laten je in dit artikel de top 4 punten zien waar je rekening mee moet houden met het kopen van een huis.

1.    Bekijk je financiële situatie

Het is belangrijk om altijd jouw financiële situatie in het oog te houden. Dit zal dan ook voor iedereen verschillend zijn. Wat je wilt voorkomen is dat je een veel te duur huis neemt. Een hypotheek nemen die je nooit kan betalen is natuurlijk voor niemand aan te raden, dit is immers vragen voor problemen. Maak dus even een overzicht van alle geldzaken voor jou in het huishouden. Hoeveel geld heb je ter beschikking? Hoeveel geld staat er op je spaarrekeningen? Hoeveel geld moet je overhouden voor noodgevallen? Dit zijn allemaal vragen die je zal moeten beantwoorden voor jezelf. Zorg voor een inschatting over de hoogte van een mogelijke hypotheek.

2.    Het neemt aardig wat tijd in beslag

Wanneer je gaat zoeken naar een nieuwe woning is het belangrijk dat je weet dat het een proces is wat best wel wat tijd in beslag zal gaan nemen. De bezichtigingen en alle bijkomende verplichtingen zorgen ervoor dat het niet iets is waar je al te licht over moet denken. Het is ontzettend belangrijk dat je het kopen van een huis niet te snel af wilt ronden, dit is namelijk een garantie voor een mislukte aankoop. Neem dus de tijd bij het zoeken, bezoek verschillende bezichtigen en denk nog eens goed na over de huizen waar jij over aan het twijfelen bent.

3.    Onderzoek de gevolgen van de aankoop

Wanneer je een huis hebt gekocht ben je er echt nog niet, dit is wel iets waar je rekening mee moet houden bij de aankoop. Er komen immers een hoop verplichtingen en verantwoordelijkheden kijken bij jouw aanschaf. Zo zal je te maken krijgen met talloze soorten verzekeringen en belastingen waar je aan moet voldoen. Gelukkig kan je dit allemaal eenvoudig op internet terugvinden, doe hier dus wel een beetje onderzoek naar voordat je een woning koopt.

4.    Zorg dat alle juridische zaken kloppen

Deze tip hoort eigenlijk een beetje bij de bovenstaande tip maar hij is zo belangrijk dat we hem extra moeten toelichten. De juridische zaken die je afhandelt bij de notaris zijn echt ontzettend belangrijk. Je zal er dan ook voor moeten zorgen dat deze wel helemaal correct zijn en dat er aan alle verplichtingen voldaan is. bekijk bijvoorbeeld of er sprake is van een recht op erfdienstbaarheid op het erf en loop alle overdrachtsakten nog eens na. Ben je ook op zoek naar een goede makelaar?