blog40 jaar in de makelaardij

Blog Arie, 40 jaar in de makelaardij

Ik ben nu … jaar oud en zo’n beetje 40 jaar werkzaam in de makelaardij, een branch waarin bijna iedereen interesse heeft of een mening over heeft. Wat mij na zoveel jaren verwonderd is het feit dat het onroerend goed, en in mijn geval, de bestaande bouw nooit hetzelfde is. Niet alleen zijn de mensen en hun handelen blijkbaar doorlopend aan verandering onderhevig, ook de woningmarkt is door het handelen van de overheid en in hun kielzog de Nederlandse banken geen moment hetzelfde. Dat is dan ook naar mijn idee de reden dat het vak voor mij interessant en afwisselend blijft

Na de Corona-periode is in 2022 de woningmarkt en met name de verkoopprijzen in de eerste helft nog stevig in waarde gestegen en in de tweede helft zo’n 10 % gedaald om daarna vanaf 2e kwartaal 2023 weer vrolijk te stijgen. Op het moment dat ik dit schrijf is de hypotheekrente tussen 4,5 en 5 %. Drie keer zo veel als 1,5 jaar terug ! Het aanbod in Almere bedraagt momenteel 220 feitelijk te koop zijnde bestaande woningen ! Voor dit zeer beperkte aanbod is een meervoud aan gegadigden.

Dus terwijl de wereld een lelijke plek lijkt te zijn met verschillende oorlogen die worden uitgevochten, hypotheekrente verdrievoudigd is en de economische vooruitzichten nou niet echt rooskleurig lijken te zijn, verkopen woningen prima en wordt er, bijna zonder uitzondering, overboden. Alle veranderingen volgen elkaar in een hoog tempo op maar lijken tot nu toe geen nadelig effect te hebben in de belangstelling voor de woningen.

Op ons kantoor krijgen we te doen met mensen die in staat zijn de hoge toegangsprijs naar woonruimte te betalen. Vaak horen we verhalen van mensen die het maar niet lukt om te kopen of te huren. Schrijnende gevallen soms van noodgedwongen weer bij familie moeten wonen, soms met meerdere kinderen. Mensen die het maar niet lukt om woonruimte te vinden of buiten de boot vallen door de hogere rente en daardoor minder hypotheek mogelijkheden. Ik denk dat ik wel begrijp waar de overheid naar toe wil met de woningmarkt maar het lijkt er op dat er niet met heel veel inzicht gedraaid wordt aan de knoppen. Er zijn veel mensen die daar dagelijks de gevolgen van ondervinden.

Dus alhoewel ik blij ben dat de woningen goed verkopen hebben we bij ons op kantoor wel degelijk oog voor degenen die het maar niet lukt een woning te kopen, de starter die maar zo 400.000 euro nodig heeft om te kunnen kopen. We hebben helaas daarvoor geen oplossing. Zo simpel is het. Meer doorstroming is nodig, meer nieuwbouw (tegen normale prijzen) is hard nodig, normale huurregelingen zijn nodig etc. Laten we hopen dat er een oplossing mogelijk is omdat het gebrek aan woningen echt een grote rol gaat spelen bij (levens)beslissingen van heel veel mensen.

Mijn werk blijft nog wel even interessant; al deze veranderingen maken de komende jaren ook nog afwisselend!