Hoe kan ik de juiste verkoopmakelaar vinden?

Hoe kan ik de juiste verkoopmakelaar vinden?

Als je je huis wilt verkopen is het handig om een verkoopmakelaar te vinden. Wij helpen je met deze blog.

Makelaar expertise

Hoe kan je de beste verkoopmakelaar vinden die het beste bij jou past? Wij gaan jou helpen om antwoord te geven op deze vraag!

De meeste makelaars houden zich bezig met aankopen als verkopen. Sommigen hiervan zijn dan toch meer gespecialiseerd in het één. Kies daarom altijd een makelaar die expertise heeft in hetgeen waar jij naar zoekt.

Check het niveau van de makelaar

Een goede makelaar kan wel 5% meer opleveren bij verkoop. Een makelaar moet de tijd voor je nemen. Het is aan te raden om een full-service makelaar te nemen. Een te goedkope makelaar kan je vragen zelf werkzaamheden uit te voeren. Een full-service makelaar begeleid je tijdens het gehele proces en neemt alle activiteiten uit hand, zoals de bezichtigingen.

Controleer lidmaatschap van een vereniging

Het is belangrijk dat een makelaar lid is van een makelaarsvereniging. De meesten zijn lid van één van de drie grootste makelaarsverenigingen, Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. makelaar/taxateur, VBO en VastgoedPro. ‘makelaar’ is geen beschermende titel meer. Iedereen kan zich zomaar een makelaar noemen zonder enige controle. Alleen kan een makelaar niet zomaar lid worden van een makelaarsvereniging. Bijvoorbeeld hanteert de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. makelaar/taxateur strenge eisen rondom kwaliteit, dienstverlening, advies en vakkennis.

Marketing activiteiten

Vraag altijd aan een makelaar welke marketing activiteiten ze gaan ondernemen om een zo groot mogelijk bereik te hebben. Het is ook heel handig om te kijken welke woningen een makelaar eerder heeft verkocht. Is de kwaliteit van de advertentie goed? Daarbij kan je bijvoorbeeld kijken naar de kwaliteit van de foto’s die worden aangeleverd.

Meerdere makelaars

Praat met meerdere makelaars voordat je er gelijk voor één gaat. Daardoor kan je weten welke makelaar het beste bij je past en dat de makelaar een goede keuze voor je maakt.

Kosten makelaars

Bespreek samen met de verkoopmakelaar wat deze voor je gaat doen. Dan kan je gaan onderhandelen over de kosten. De vergoeding van makelaar is namelijk niet wettelijk vastgelegd. De meeste makelaars rekenen een percentage van de koopprijs van een huis. Betaal alleen voor de geleverde diensten, en achteraf, als je weet welke diensten de makelaar heeft geleverd.

Verschillende makelaars

  • De traditionele makelaars regelt alles zoals, advertentieteksten, foto’s van de woning, de plaatsing op huizensite Funda, het onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van de koopakte.
  • De internetmakelaar voert de onderhandelingsgesprekken en stelt hij verkoopcontracten op. Zelf leidt je kopers rond, maak je zelf foto’s van je woning en maak je een eigen beschrijving van je woning voor een huizensite.