Hoe werkt een huis laten taxeren?

Hoe werkt een huis laten taxeren?

Als je een huis wilt kopen krijg je al snel te maken het begrip taxeren. Taxeren is handig en nodig. Zo weet je hoeveel het huis waard is en aan de hand daarvan kan je een verkoopprijs bepalen.

Op welke punten let een taxateur ?

Een taxateur let op een paar dingen als diegene je huis komt taxeren. Namelijk op deze paar punten.

  • In welke staat en onderhoud is je huis.
  • Het aantal oppervlakte van je woning, daarmee bedoelen we te zeggen hoe groot is de woning.
  • De locatie en voorzieningen.
  • De kwaliteit en constructie van de bouwmaterialen.
  • Wat voor soort type woning, daarmee bedoelen we is het een alleenstaand huis, rijtjeshuis etc.
  • Eventueel energiebesparende maatregelen.

Hoe regel je een woningtaxatie?

Belangrijk om te weten is dat een woning taxatie plaats vind nadat er een verkoopprijs is afgesproken met de koper. Je kan dan heel eenvoudig de taxatie laten regelen door een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker in te schakelen.

Nadat je een taxatie hebt gehad krijg een taxatierapport maar wat staat hier nou allemaal exact in?

Eerder in dit bericht legde ik al uit waar een taxateur allemaal oplet. Al zijn bevindingen etc. schrijft de taxateur op in het rapport. Maar er zijn nog meer dingen die in het rapport staan vermeld, bijvoorbeeld: alle gegevens van het huis, de onderhoud gegevens, de waardering en de onderbouwing hiervan veder vind je ook nog foto’s en andere bijzonderheden erin. De hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur krijgen een exemplaar van het rapport maar ook jij krijgt een rapport mee naar huis.

De kosten om je huis te laten taxeren

Eigenlijk betaal je voornamelijk geld voor het taxatierapport, meestal is dit een vast bedrag maar dit is niet altijd het geval. Bij andere makelaars kan het ook 0,2 procent kosten van de getaxeerde waarden. Wel is belangrijk om te vermelden dat de koper de kosten betaald voor de woningtaxatie betaald.

Nu weet je al heel wat als je jouw huis wilt laten taxeren, maar weet je ook al hoe het in zijn werk gaat?. Weet je wel al genoeg, dan zlen we je graag een keer voor een kop koffie bij ons kantoor!