IMMO blog WOZ waarde wat is het eigenlijk

WOZ waarde, wat is het eigenlijk?

Als je een huis gaat kopen in Almere of gaat verkopen in Almere, dan zal je een hoop nieuwe termen naar je hoofd geslingerd krijgen. Dit echte makelaars jargon kan voor veel mensen een beetje lastig zijn om te begrijpen. De termen lijken allemaal op elkaar, maar toch zijn ze allemaal verschillend. Een van de begrippen die je vaak tegen zal komen is de WOZ waarde. We zullen je in dit artikel eens laten zien wat dit nu precies voor term is en wat het is. Op die manier weet je tenminste wel waar je mee bezig bent.

Wat is de WOZ waarde?

De afkorting WOZ staat ook wel voor de Wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is dan ook de waarde van de woning. Dit is eigenlijk alles wat het is, niemand weet waarom dit zo moeilijk moet zijn en waarom er zo’n speciale naam voor nodig is. De waarde van de woning wordt ieder jaar door de gemeente bepaald. Aan de hand van deze waarde zullen de belastingen en heffingen gesteld worden op de woning, best een belangrijke factor dus.

De gemeente is dus de partij die gaat over deze waarde. Zij oordelen over de waarde van alle mogelijke soorten onroerende zaken. Hier kan je dus naast de reguliere woningen ook denken aan de bedrijfspanden en aan de stukken grond die door heel het land liggen. Een huisbezitter zal aan de hand van de WOZ waarde een WOZ beschikking krijgen. Je kunt de bedragen die komen kijken bij een bepaalde WOZ waarde vinden op zowel de site van de gemeente als op de site van de waterschappen. Of je vraagt natuurlijk even wat meer informatie bij de makelaar, zij zijn er immers voor je om je te voorzien van goed advies.

Het bepalen van de WOZ waarde

Goed, allemaal leuk en aardig die WOZ Waarde, maar hoe bepaalt de gemeente deze waarde dan? Op de eerste plaats zal de gemeente kijken naar de ligging van de woning. De locatie is immers nog altijd een van de belangrijkste factoren die komt kijken bij het bepalen van de waarde taxatie van de woning. Daarnaast zal de gemeente kijken naar de inhoudsgegevens en naar de oppervlaktegegevens van de woning, meer informatie hierover kan je vinden op de site van de gemeente. De waarde vormt de grondslag voor alle soorten gemeentelijke belastingen en heffingen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing en natuurlijk de waterschapslasten. Iedere woning in Nederland heeft een bepaalde WOZ waarde. Aangezien deze waarde ook een belangrijke rol zal spelen bij het taxeren van de woning ten tijde van de verkoop is het super belangrijk dat je zorgt dat deze waarde wel up to date is. Het kan zijn dat je nog veel meer te weten wilt komen over het kopen of over het verkopen van een bepaald pand. Als dit klopt dan kan je hier op de blog nog veel meer artikelen vinden die je kunnen helpen.