Wat is onder voorbehoud van financiering

Wat is onder voorbehoud van financiering?

Je ziet op Funda jouw droomhuis. Je wilt het huis bezichtigen en neemt direct contact op met de makelaar.

Je krijgt een medewerker aan de lijn en die vertelt jou dat het huis is verkocht onder voorbehoud van financiering. Dan kan het zijn dat je het direct opgeeft. Maar hoeveel kans is er dat bijvoorbeeld de financiering niet lukt? Wij leggen in dit artikel uit wat je moet doen en wat verkocht onder voorbehoud van financiering inhoudt. Bij het verkopen van een huis en het kopen van een huis komt dit vaak ter sprake.

Verkocht onder voorbehoud van financiering, wat is het?

De koper en verkopen hebben overeenstemming bereikt over de prijs met ontbindende voorwaarden. Er bestaan verschillende ontbindende voorwaarden. Verkocht onder voorbehoud van financiering is één van die ontbindende voorwaarden. In deze voorwaarde staat dat de koop niet voortgezet wordt als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum rond krijgen. Een belangrijk gegeven is dat de hoogte van de hypotheek duidelijk genoemd moet worden in dit voorbehouden. Als zij deze voorwaarde niet stellen en dus geen voorbehoud van financiering is meegenomen in de overeenkomst, dan is er een kans dat de koper 10% van de koopsom moet betalen.

In deze voorwaarde staat dat de koop niet voortgezet wordt als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum rond krijgen.

Duur van de verkocht onder voorbehoud van financiering

De gebruikelijke duur is meestal een periode van zes weken. Dit wordt vaak in een koopovereenkomst opgenomen. Als het binnen zes weken nog niet gelukt is, is dat niet per definitie een ramp. Meestal kan in overleg met de verkopers de periode worden verlengd. Uit onderzoek van Vastgoed Actueel staat dat 25% van de kopers in 2017 zijn financiering niet rond kreeg binnen die zes weken. Uit cijfers van een Accelerate blijkt dat de doorlooptijden van een hypotheek kunnen oplopen tot negen weken. Dat betekent dus dat het drie weken te laat is. De koper heeft dan misschien wel de financiële middelen, maar de partij die de hypotheek verstrekt krijgt de aanvraag dan niet op tijd rond.

Laat je informeren bij een hypotheekadviseur

Het is verstandig voordat je een huis gaat bezichtigen, een verkennend gesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan je adviseren welke documenten je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.