Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Als je een huis wilt kopen, krijg je standaard te maken met een woningtaxatie door een taxateur. Daardoor ligt voor alle partijen vast wat de waarde van het huis is. Er zijn ook andere situaties waarbij het nuttig is te weten wat jouw huis waard is. Maar hoe werkt een taxatie en waar betaal je voor?

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport van een woning is nodig bij het aanvragen van een hypotheek, dit is dus een belangrijk onderdeel voor de aankoop. In een taxatierapport wordt de waarde van een woning vastgesteld door een taxateur wat in de meeste gevallen dus een makelaar is. Het rapport wordt door de hypotheekaanbieder gevraagd als bewijs voor de waarde van de woning.

Hoe werkt taxatie?

Om de waarde van je huis zo goed mogelijk te bepalen, houdt de taxateur rekening met de volgende zaken: Hoe goed de woning onderhouden is, de inhoud en oppervlakte, de constructie en kwaliteit van de bouwmaterialen, de ligging, omgeving en voorzieningen, energiebesparende maatregelen, de mate van isolatie en het type huis zoals bijvoorbeeld een vrijstaand of rijtjeshuis.

Ook vraagt de makelaar om zoveel mogelijk informatie over je huis te verzamelen. Hoe meer informatie de makelaar heeft, des te nauwkeuriger hij werkt bij de taxatie van je huis.

Wat kost een taxatie?

De kosten van een taxatierapport zijn €850.

Wilt u meer informatie over woningtaxaties? Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. kan u helpen of lees onze andere blogs op de website