Huis verkopen checklist 2019

Huis verkopen checklist 2019

Huis verkopen checklist 2019

Uw woning verkopen doet u meestal maar één of twee keer in uw leven.

Maar wat wordt de vraagprijs?

Wat moet u allemaal nog zelf regelen?

Hoe laat u uw huis het best en meest effectief zien op een woningsite?

Dit zijn vragen die u waarschijnlijk in uw hoofd heeft bij het verkopen van een woning.

Met deze checklist helpen wij u een eindje verder.

Voorbereidingen

Wanneer u van plan bent om uw woning te verkopen, heeft dit gevolgen voor uw lening of hypotheek. Bij het verkopen van uw woning kunnen er financiële gevolgen plaatsvinden. Wilt u meer weten over de financiële gevolgen van uw woning? Dan kunt u bij ons op gesprek voor advies, waar wij al uw vragen beantwoorden. Ook kunt u bij uw financieel geldverstrekker op gesprek om te praten over de financiële gevolgen van het kopen van een huis of appartement.

Voordat u uw woning wilt verkopen, is het allereerst van belang dat de verkoopprijs vastgesteld wordt. Het is van belang dat u weet wat de waarde van uw woning is. Dit bepaalt u helaas niet zelf, de waarde van uw woning wordt bepaald namelijk door makelaars en taxateurs omdat het berekenen van een woningwaarde niet eenvoudig is. Zelfs voor makelaars en taxateurs kan het in sommige gevallen ontzettend lastig zijn. Een gecertificeerd NVM-makelaar van IMMO Arie van der Lee komt bij u thuis langs voor een oriënterend gesprek. Onze makelaar maakt tijdens dit bezoek een rapport op en geeft u vervolgens een advies voor de verkoopprijs.

Het vaststellen van de woningwaarde is geen nattevingerwerk. De ervaren makelaar kijkt naar verschillende factoren, zoals verkoopprijzen van woningen die in de buurt staan, de staat van uw woning, de locatie van de woning en nog veel meer. Ook wordt er gekeken naar wat er bij het huis hoort en blijft. Denk hierbij aan vloerbedekking, tuinverlichting, raamdecoratie etc. De verkoopbegeleider van IMMO Arie van der Lee stelt uw verkoopprijs vast en geeft u advies over dé ideale vraagprijs voor uw woning. Wij hebben trouwens ook een handige blog geschreven over uw huis snel verkopen.

Zelf verkopen of met makelaar?

Gaat u uw woning verkopen met of zonder makelaar? De meeste mensen kiezen ervoor om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van hun woning. Dit omdat het een stuk gemakkelijk is en omdat een makelaar de taken die zijn verbonden bij het verkopen van een woning uit handen neemt. Tegenwoordig kiezen ook een deel van de verkopers ervoor om hun woning zelf te van de hand te doen. Wanneer u ervoor kiest om zelf uw woning te verkopen, bespaart u geld. Wel vraagt dit om veel tijd en kost het u veel energie. U moet zich verdiepen in het verkopen van uw woning en moet zelf alles regelen. Denk hierbij aan zelf de vraagprijs vaststellen, de bezichtigingen doen, onderhandelen en adverteren. U kunt er ook voor kiezen om deels zelf uw woning te verkopen. Makelaars bieden ook aan om deeldiensten te doen, zo heeft u zelf de leiding en neemt de makelaar niet alles uit handen. Het is in ieder geval verstandig om uw woning in de beste periode te verkopen.

Woning verkoopklaar maken

Bij het verkopen van een woning hoort het maken van beeldmateriaal van uw woning. Door middel van foto’s en video’s wordt de woning online gepresenteerd. Foto’s geven vaak de eerste indruk van een huis of appartement. Dit moet professioneel en uitstekend zijn: u heeft namelijk maar één keer de kans op een eerst indruk. IMMO Arie van der Lee zorgt voor de beste presentatie van uw woning. Wij maken zowel foto’s als video’s, maar ook 360 graden foto’s, een 3D-scan van uw huis of appartement én plattegronden. Voordat onze professionele fotograaf bij u thuis langskomt, moeten er wat voorbereidingen plaatsvinden van uw kant. Wanneer u uw huis gaat opruimen voor de foto’s, moet u het niet opruimen zoals u het netjes vindt. Dit omdat iedereen een andere definitie heeft van netjes. Kijk naar woningen die al op woningsites staan en kijk hoe het daar opgeruimd is. Vraag aan iemand met een kritisch oog om te kijken naar uw woning. Hieronder geven wij u de belangrijkste tips voor het verkoop-klaar maken van uw woning. Ook kunt u nog handige tips vinden in onze checklist uit 2018.

Buitenkant van de woning

Wat potentiële kopers van uw woning als eerst te zien krijgen tijdens een bezichtiging, is de buitenkant van uw woning. Zorg dat de tuin er verzorgd uitziet. Ruim de blaadjes op en veeg uw stoep. Door de ramen aan de voorkant van uw woning kunnen de potentiële klanten al naar binnen kijken, verwijder daarom alle poespas voor het raam en maak de ramen schoon. Wanneer uw voordeur of carport onder de vlekken zit, geef deze dan de nodige verfbeurt zodat dit er weer gelikt en schoon uitziet. Heeft u een oprijlaan? Veeg deze dan ook goed schoon.

De woonkamer

Ruim de woonkamer grondig op en verwijder zo veel mogelijk onnodige spullen. Sommige decoratie artikelen vallen bij u misschien goed in de smaak, maar niet bij de potentiële kopers van uw woning. Zorg daarom voor een woonkamer met niet te veel decoratie. Maak uw woning overzichtelijk. Open de gordijnen en zorg ervoor dat deze schoon zijn; er moet zo veel mogelijk licht in uw woning zijn. Creëer vooral veel loopruimte. Dit in combinatie met lichtinval laat uw woning groter ogen. Maak tevens de deuren en handvatten goed schoon. Heeft u open kasten? Maak verwijder stof en maak het een beetje leeg. Plaats bijvoorbeeld alleen interessante boeken en wat decoratie. Wat ook belangrijk is, is de hal. De hal leidt naar de woonkamer dus en wordt al eerst gezien. Heeft u een kapstok in de hal? Verwijder dan een aantal jassen en maak het overzichtelijk. De schoenen die normaal in de hal staan, kunt u beter opruimen want dit ziet er vaak rommelig uit.

Keuken

Een keuken moet uitstralen dat het prettig is om er in te koken. Maak daarom het keukenblad leeg, las een grondige schoonmaak in en verwijder onnodige apparaten. Haal tekeningen en magneetjes van de koelkast en haal er een doekje overheen. Creëer zo veel mogelijk ruimte door de keuken en eettafel leeg te houden. Een bosje bloemen is eigenlijk het enige wat op de eettafel kan blijven staan.

Slaapkamers

Een slaapkamer moet vooral leeg zijn; er moeten geen dingen op de grond liggen of rondslingeren. Maak het bed op en ruim een eventueel bureau op. Indien u dingen op uw kast of op plankjes heeft staan, verwijder deze dan. Bij een kinderkamer is het leuk om te zien dat een het echt een kinderkamer is en er bijvoorbeeld een speelhoek is. Te veel speelgoed kan er echter snel rommelig uitzien. Verwijder daarom tijdelijk het overtollige speelgoed.

Badkamer

Bij de badkamer en het toilet geldt eigenlijk hetzelfde als voor alle andere kamers. Vergeet alleen de details niet; vouw de handdoeken netjes op en verwijder wasmanden, afvalbakjes en toiletspullen.

Advertentietekst

Indien u uw huis zelf verkoopt, moet u een advertentietekst over de woning schrijven. Wanneer u in zee gaat met IMMO Arie van der Lee, wordt dit voor u gedaan door onze deskundige makelaars. Bij een advertentietekst wordt letterlijk uw huis verkocht aan de lezer. Een goede advertentietekst bestaat uit een duidelijke opbouw en maakt de lezer nieuwsgierig. Wat goed helpt, is het hebben over de omgeving van uw woning, wat voor bezichtigen er in de buurt zijn en andere belangrijke gegevens. Schrijf daarom over het huis zelf, de locatie, de grootste voordelen van het huis of appartement en de indeling van de woning.

Informatie over de woning

Bij een advertentie van een woning, hoort ook een beschrijving van de woning en bouwtekeningen. Bij een beschrijving van een woning staan de kenmerken van de woning. We hebben het hier dan over: de overdracht, de bouw, de oppervlakte en inhoud, indeling van de woning, energie, kadastrale gegevens, buitenruimte, bergruimte, garage en parkeergelegenheid. Ook staat er een uitgebreide beschrijving van de buurt in de woningbeschrijving.

Verkoopfase van uw woning

Bezichtigingen

U bent nu klaar met alle voorbereidingen om uw woning verkoopklaar te maken. Uw woning staat op een woningsite en er zijn al een aantal potentiële kopers die geïnteresseerd zijn. Nu is het tijd om bezichtigingen in te plannen. Uw woning moet er nu op zijn best uitzien. U kunt zelf de bezichtigingen doen of u kunt de bezichtigingen laten doen door een makelaar. IMMO Arie van der Lee verzorgt de meest succesvolle bezichtigingen.

Het bod

Er zijn bezichtigen geweest en er is een bod gedaan op uw woning. Soms is het bod zelfs hoger dan de vraagprijs. Met een verkoopbegeleider kunt u onderhandelen over de verkoopprijs. Bij IMMO Arie van der Lee helpen wij u graag en vinden wij het belangrijker dat u als verkoper blij bent met het resultaat. Wij helpen en begeleiden u tevens met de koopovereenkomst en het koopcontract.

Veel succes met het verkopen van uw woning!

vrijwillige veiling Almere

Gratis adviesgesprek

  Huis verkopen

  Ontvang exclusieve adviezen om uw huis te verkopen

  Leer hoe je makkelijk uw huis kunt verkopen met exclusieve tips en inzichten die wij alleen delen met onze nieuwsbrief ontvangers.

   Meer over uw huis verkopen…

   Stappenplan huis verkopen

   Funda Beoordeling

   9.1

   beoordeling door onze klanten