IMMO blog Overwaarde van een huis wat is het En wat moet je doen

Wat is overwaarde?

Iedereen die ooit een huis heeft verkocht of gekocht heeft wel eens het begrip overwaarde voorbij zien komen. Deze term is nogal vaak aanwezig in de wereld van de woningmarkt. Echter zijn er nog altijd een hoop mensen die niet weten wat het precies inhoudt. Ook weten zij niet wat ze kunnen doen met deze overwaarde. Aangezien de overwaarde van een woning nog altijd een erg belangrijke rol speelt bij de koop en verkoop zullen we jou vandaag op weg helpen. In dit artikel staat de vraag dan ook centraal wat de overwaarde is en wat je er nu eigenlijk mee kunt.

Wat is de overwaarde?

De overwaarde is eigenlijk de waarde van jouw woning die hoger uitvalt dan de hypotheek die je op de woning hebt. Deze waarde komt als het ware dus bij de verkoop van de woning kijken en zorgt ervoor dat je meer geld terugkrijgt dan je voor de woning betaald hebt. Als de huizenprijzen sterk aan het stijgen zijn zullen er een hoop mensen zijn die hun woning te koop zetten, zij willen nu eenmaal een hoge overwaarde behalen bij de verkoop.

Wanneer je te maken krijgt met de overwaarde van een bepaalde woning dan is het verstandig om advies in te winnen bij een makelaar. Dit is namelijk de partij die precies weet wat de beste stappen zij om te maken. Het is natuurlijk niet verstandig om alles in een keer op te maken. Dankzij de adviezen van een makelaar, bijvoorbeeld door onze als IMMO, zal je veel beter inzien wat de verschillende opties zijn. Voor een klein overzicht van de opties zal je snel verder moeten lezen.

Wat kan je met ermee?

Er zijn verschillende keuzes die voor je liggen als het aankomt op het gebruiken van de overwaarde van jouw woning. De meeste mensen die hun woning hebben verkocht en die te maken krijgen met overwaarde zullen deze waarde gebruiken om een groter huis te kunnen kopen. Je hebt nu eenmaal verdient aan het huis, dit maakt het mogelijk om een hogere hypotheek aan te vragen wanneer je zoekt naar een nieuw huis. Maar je kunt het geld natuurlijk ook gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing te laten verrichten in het huis. Of je ze het opzij op een spaarrekening, gewoon als extraatje voor de oude dag.

Overwaarde bij de woning is dus erg prettig om te hebben. Het is namelijk nooit verkeerd wanneer je jouw woning voor meer geld kan verkopen dan dat de hypotheek waard is. Door de vele opties die voor je open liggen zal iedereen verstandig met zijn of haar overwaarde om kunnen gaan. wil je een nieuwe woning vinden? Lees dan zeker even wat andere artikelen hier op de blog om er achter te komen welke tips wij mee zouden geven voor de aankoop of verkoop van een woning.