Waar moet een makelaar aangesloten zijn

Welk percentage gaat naar de makelaar

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het inschakelen van een makelaar niet gratis, ook zij moeten nu eenmaal winst kunnen maken. Het bedrag wat je aan een makelaar af moet staan zal geheel afhankelijk zijn van de omstandigheden van het geval. Vaak betaal je namelijk niet een vast bedrag maar gaat het om een bepaald percentage aan de makelaar. In dit artikel zullen wij je meer laten zien over het percentage voor de makelaar, dit zorgt ervoor dat je beter weet wat je kunt verwachten.

Kosten voor de aankoop

De kosten zullen uiteenvallen in twee vallen, je hebt de kosten voor de aankoop en je hebt de kosten voor de verkoop van een woning. Eerst zullen we kijken naar de kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning. De kosten die een makelaar in rekening brengt kunnen ook wel worden geclassificeerd als courtages. Voor de aankoop van een woning moet je ongeveer denken aan 1% van de totaalprijs van de woning. Soms betaal je nog extra voor bepaalde bijkomende zaken, hiervoor raden wij aan om even contact op te nemen met het kantoor voor wat meer informatie. Uiteraard komt er nog iets meer bij kijken. Kijk daarom ook eens naar de tips top 10 van het uitkiezen van een makelaar

Kosten voor de verkoop

Bij de verkoop van een woning zullen de kosten net iets anders liggen. Over het algemeen wordt er 1 tot 2% van de verkoopprijs ingehouden voor de kosten van de makelaar. Mocht je een duur huis kopen dan kunnen de kosten hiervoor dus aardig hoog oplopen. Om een beter beeld te krijgen van de kosten is het verstandig om een offerte aan te vragen. Op een offerte kan je namelijk in een keer zien wat de kosten zijn voor jouw woning. Wees ook niet bang om in gesprek te gaan met het kantoor. Vaak is er wel enige speling mogelijk voor de prijs.